3 načina kako Mendeley olakšava pisanje seminarskih i znanstvenih radova

Posted by | Nekategorizirano | 11.07.2015

Svi smo se barem jednom susreli s problemom pronalaženja i korištenja literature prilikom pisanja seminarskog ili istraživačkog rada.

Mendeley je program za upravljanje citatima i organiziranje PDF dokumenata koji će uvelike pomoći studentima i istraživačima prilikom pisanja znanstvenih ili seminarskih radova. Jednostavan je za korištenje i podržava sve operativne sustave. Korištenje programa započinje izradom vlastitog računa na online stranicama Mendeleya i skidanjem desktop verzije na svoje osobno računalo.

1. Jednostavno upravljanje referencama i dijeljenje bilješki

Desktop verzija programa omogućuje korisniku ubacivanje svih ranije prikupljenih referenci u Mendeley te stvaranje vlastite baze podataka koje korisnik može organizirati prema svojoj želji. Prilikom dodavanja PDF dokumenata, program automatski skenira materijal i provlači ga kroz globalnu mrežu istraživačkih baza u potrazi za autorom, datumom ili izdavačem. Isto tako moguće ih je sortirati na nekoliko načina: prema autoru, naslovu, izdavaču, godini izdanja ili datumu dodavanja. Nakon prebacivanja referenci u program, korisnik se njima može koristiti u svrhu istraživanja, dodavati vlastite zabilješke ili podcrtavati dijelove koje smatra relavantnima za svoj rad. Jedna od prednosti programa je i mogućnost dijeljenja napravljenih bilješki s kolegama ili prijateljima.

2. Izrada citata prema željenom standardu

Druga je mogućnost direktnog unosa citata ili bibliografije iz Mendeleya u MS Word prilikom pisanja samog rada. Način citiranja korisnik odabire sam iz programa, a na raspolaganju mu stoji više od njih stotinu (APA, BibTex, Cell, Chicago, Harvard, MLA, Nature, Science..).

3. Objavljivanje i dijeljenje publikacija

Online verzija programa omogućuje korisniku pronalaženje stručnjaka i umrežavanje s njima ili s ljudima istih interesa. Svaki korisnik ima mogućnost objavljivanja svojih publikacija i njihovog dijeljenja sa stručnjacima iz istog područja, te se isto tako korisnik može koristiti tuđim objavljenim radovima.

Što se konkurencije tiče, Mendeley je trenutno vodeći program u sferi usluga koje pruža. Za razliku od ostalih sličnih programa (EndNote, RefWorks, Zotero, Papers), Mendeley je besplatan i nudi korisnicima 2GB online memorije za arhiviranje referenci u vlastitoj biblioteci. Kao nedostatak programa može se navesti velik broj stranica na internetu s punim tekstom članaka i radova kojima se pristup plaća. Drugi nedostatak je što trenutno postoji samo verzija programa koja podržava iOS sustav dok se korisnici Android sustava moraju služiti zamjenskim aplikacijama. No s obzirom na mnogobrojne prednosti programa, nedostaci su zanemarivi. S jednom od najbogatijih baza podataka u svijetu Mendeley uvelike olakšava posao prilikom citiranja i navođenja literature čime se štedi vrijeme svojim korisnicima.

Sretno s pisanjem seminarskih, diplomskih, doktorskih ili drugih znanstvenih radova! :-)

Ukoliko bilo kako možemo pomoći u vašim projektima, pozivamo vas da razmotrite naše usluge: CareerMentor i Prevođenje & Poduka.

Komentari

Imas iskustva

  • Imaš iskustava ili ideja koje bi volio/la podijeliti? Zanima te tematika karijera i obrazovanja i želiš objaviti vlastiti blog post? Javi nam se!