Međunarodno iskustvo kao temelj uspjeha na „glokalnoj“ razini

Posted by | Nekategorizirano | 26.07.2013

„Svijet je prepun čuda ako ste voljni uputiti se dovoljno daleko da ih vidite“, kaže jedna od onih brojnih (često ispraznih) motivacijskih poslovica. Naravno, ne radi se samo o kulturnim i prirodnim vrijednostima i dobrima koje možete vidjeti već i o čudima stimulativnog i drugačijeg okruženja koje valja doživjeti i iskoristiti za vlastiti akademski ili poslovni rast.

Budući da se svijet sve većom brzinom mijenja i globalizira u apsolutno svim segmentima života, međunarodno iskustvo u pojedinom karijernom ili obrazovnom polju sve više postaje uvjet, a ne luksuz. Glavni dobitak uvijek je onaj ljudski. Osim iskustava uživo, veliki kapital se nalazi i u upoznavanju i umrežavanju s kolegama i prijateljima iz različitih dijelova svijeta. Globalni pogledi na stvari koji se pritom usvajaju čine neopipljivu vrijednost kojom pospješujemo svoju karijeru i obogaćujemo svoja znanja i vještine. Razvijanjem globalnih pogleda jačamo kreativnost, kritičko razmišljanje i inovativnost.

Doista, nekoć smo jasno odvajali pojmove „globalno“ i „lokalno.“ Kada je u pitanju obrazovanje ili poslovanje, danas bi najprikladnije bilo spojiti ta dva pojma u novi termin: „glokalno“. Glokalno znači misliti globalno i djelovati lokalno, ili obrnuto, ovisno o karakteru i potrebama neke aktivnosti.

Inspiracija i ideja čine gorivo koje pokreće motor nečijeg akademskog ili poslovnog uspjeha. No, kako znamo, one ne padaju s neba već ih treba aktivno tražiti i razvijati. Globalna razina znači i globalno (veće) tržište ideja, veća akumulacija inspiracije i mnogo više izbora. Upravo su ova dva ključna sastojka nešto što jednostavno ne možemo razviti virtualnim i neizravnim putem.

Nadalje, tzv. open-mindedness, što bi se u najmanju ruku prevelo kao otvorenost prema razlikama, novim idejama najbolje se razvija upoznavanjem svijeta izbliza. Obrazovanje i karijere najbolji su kanali takvoga upoznavanja, puno učinkovitije i dublje od turističkih posjeta.

 

Komentari

Imas iskustva

  • Imaš iskustava ili ideja koje bi volio/la podijeliti? Zanima te tematika karijera i obrazovanja i želiš objaviti vlastiti blog post? Javi nam se!